Om Sätra bystuga

Sätra Bygemenskap bildades på ett sammanträde den 22 maj 1935. Föreningens uppgift var att samla gamla och unga inom byn för möten och överläggningar. Att skapa trevnad, samhörighet och hembygdskänsla.

Bygemenskapen ordnade under många år framöver olika aktiviteter som valborgsmässa, midsommarfirande och danser vid en friluftsdansbana som man själva byggde. Sedan följde en tid av mindre aktivitet för att år 1976 begynna en ny och livaktig period för bygemenskapen. Flera unga familjer fanns nu i byn och många barn.

Man tyckte vid det här laget att byborna borde ha en samlingspunkt i byn. Ett förslag var att hyra den så kallade ”Springfeldtsgården” som Leksands kommun köpt av Clas Ohlson, där Clas fru Elsa (1899-1974, född Springfeldt) var född.

Springfeldtsgården, Sätra Insjön

Springfeldtsgården innan ombyggnad till bystuga.

Svaret man fick av kommunen var att man istället fick köpa Springfeldtsgården av kommunen för 15 000 kr. Det kallades till ett möte i byn den 13 november 1976 där man beslutade att inköpa Springfeldtsgården som bystuga. För att finansiera det hela anordnades auktioner, lotterier och loppmarknader samt att Åhls församling bidrog med 2000 kr.

 

Om- och tillbyggnad

Stugan var dock för liten och inte ändamålsenlig så 1978 började man projektera för en om- och tillbyggnad som sedan utfördes under 1980-81. Alla i byn, med dåvarande ordföranden Lars-Erik Långbergs i spetsen, hjälptes åt med bygget.

Hilding Persson, Evert Hall, Clas Bergsten och Sven Lindberg

Tillbyggnad av Sätra bystuga

Tillbyggnaden

 

Invigning 1982

Bystugan var i stort sett klar strax före jul 1981 och den 20 december kunde man fira lucia i bystugan. Den officiella invigningen hölls sedan den 16 januari 1982.

Invigningen i artikel ur FaluKuriren 17/1 1982

Tidningsartikel ur FaluKuriren 17/1 1982

 

 

Takbyte 2020

I september 2020 gjorde en skara bybor ett krafttag med att byta det slitna taket på bystugan. Det gamla tegeltaket hade många år på nacken och var i akut behov av utbyte. Antagligen låg delar av det där redan innan den stora om- och tillbyggnaden. Så nu var det alltså hög tid för ett byte.

Läs mer om takbytet.

 

);